Zandweg wordt eerste automatisch oplaadbare weg van Nederland

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

De vernieuwde Zandweg in Wijk bij Duurstede krijgt de primeur van de eerste automatisch oplaadbare weg in Nederland. Deze ontwikkeling is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente en studenten van de Technische Universiteit in Delft.

Inductieweg laadt elektrische auto’s op

De zogenaamde inductieweg werkt zo dat elektrische auto’s worden opgeladen door simpelweg over de weg te rijden. Er is al jaren geëxperimenteerd met deze ‘charging lanes’, maar de Zandweg is de eerste die in Nederland operationeel wordt.

Duurzaam alternatief voor individuele laadpalen

Door de introductie van de oplaadbare weg kan het aantal individuele laadpalen bij huizen verminderd worden. “Nu het energienet overvol is, kunnen we op deze manier veel efficiënter met de capaciteit omgaan”, legt wethouder Hans Buijtelaar uit.

Snelheidslimiet mogelijk verhoogd

Voor een optimale laadopbrengst is er een minimale snelheid van 60 km per uur nodig. Buijtelaar verwacht dan ook dat er een uitzondering op de huidige maximale snelheid van 50 km/u zal worden goedgekeurd.

Installatie eerste inductie-unit en wegwerkzaamheden

Op maandag 1 april 2024 wordt de eerste inductie-unit geplaatst door de wethouder in samenwerking met omgevingsmanager Mike Valkenhoff van Hendrikse Wegenbouw. Deze aannemer is in februari gestart met een ingrijpende vernieuwing van de Zandweg. De weg wordt niet alleen veiliger en groener, maar ook mooier. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwe Zandweg in december 2024 klaar.