Kunstenaar Janisdeman maakt muurschildering van beroemde fibula in Wijk bij Duurstede

2 maanden geleden gepubliceerd

In Wijk bij Duurstede is kunstenaar Janisdeman op woensdag 13 maart 2024 gestart met het maken van een muurschildering van de beroemde fibula (mantelspeld) op de Dr. Holwerdastraat 2. De fibula werd eind jaren ‘60 op deze plek gevonden. Het huis waarop de schildering gemaakt wordt, is begin jaren ‘70 gebouwd op de vindplaats van de fibula.

De terugkeer van de fibula

Wethouder van Cultureel Erfgoed, Jeroen Brouwer, benadrukt dat de muurschildering de lokale geschiedenis midden in de wijk plaatst. De eigenaar van het huis wilde graag aandacht voor deze vindplaats. In eerste instantie dacht hij aan een spandoek of bord, maar dit idee groeide uit tot de huidige muurschildering.

Het team van Janisdeman heeft de afgelopen dagen voorbereidingen getroffen door de muur schoon te maken en voor te bewerken. De achtergrond is deels opgezet en een lijntekening met contouren is aangebracht.

Bewustwording van de lokale geschiedenis

Het idee voor de muurschildering ontstond na een uitzending van RTV Utrecht in 2022 over de fibula. Het bleek dat veel inwoners van wijk De Heul niet wisten dat de fibula hier was gevonden. De eigenaar van de woning zette daarom een burgerinitiatief op. Met steun van het Nationale Cultuurfonds, de Wijkse Stichting, het lokale Cultuurfonds en de gemeente Wijk bij Duurstede is de schildering gerealiseerd.

Wanneer de muurschildering voltooid is, wordt een UV-werende laag aangebracht om de fibula jarenlang zichtbaar te houden. Daarnaast wil de gemeente een bordje met een korte uitleg en een QR-code toevoegen. Door deze code te scannen, wordt een pagina geopend met achtergrondinformatie over de fibula.

Achtergrondinformatie fibula

Wijk bij Duurstede, ooit het beroemde Dorestad, is de grootste archeologische vindplaats van West-Europa. Op 18 juli 1969 vonden twee jongens tijdens een archeologisch jeugdkamp een uitzonderlijk grote, gouden fibula met edelstenen en email in allerlei kleuren. De fibula, één van de belangrijkste archeologische vondsten van Europa, is te bewonderen in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.